Styl życia

Cynk i jego właściwości – co warto wiedzieć?

Cynk to jeden z tych składników odżywczych, bez których nasz organizm nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować. Co jeść, by zdrowa dieta mogła nam dostarczyć odpowiednich ilości cynku? Jakie objawy mogą świadczyć o tym, iż codzienne menu dostarcza nam zbyt małych ilości tej substancji?

Dlaczego cynk jest tak ważny?

Dlaczego zdrowa dieta nie może się objeść bez odpowiednich ilości cynku? Według informacji ze strony https://prebiotic.pl/ przede wszystkim dlatego, że ten niedoceniany składnik mineralny wchodzi w skład wielu enzymów i hormonów, przez co w znacznym stopniu wpływa na pracę naszego organizmu. Cynk odgrywa bardzo ważną rolę w procesie trawienia białek, tłuszczów i węglowodanów, a jego niedobory mogą mieć fatalne konsekwencje. Pamiętajmy, że cynk to najlepszy sojusznik silnego układu odpornościowego, nie zapominajmy też o wpływie cynku na pracę układu nerwowego. Wszystko to sprawia, że produkty będące dobrym źródłem cynku powinny zająć w naszej diecie ważne miejsce.

Jakie objawy świadczą o niedoborach cynku?

Gdy w naszym menu pojawia się zbyt mało cynku, nasz organizm zaczyna wysyłać czytelne sygnały. Jakie objawy powinny wzbudzić naszą czujność? O niedoborach cynku mogą świadczyć takie problemy, jak większa podatność na infekcje oraz utrata apetytu. Brak odpowiedniej ilości cynku w diecie przekłada się również na nasz wygląd. Problemy z trądzikiem, łamliwe paznokcie oraz wypadające włosy – oto objawy, których nie możemy ignorować.

Cynk – gdzie znajdziemy ten składnik mineralny?

Cynk pojawia się w wielu produktach spożywczych, przy czym za jego najlepsze źródło uchodzą ostrygi oraz podroby. Spore ilości cynku pojawiają się też w serach oraz jajach. Zdrowa dieta, która ma nas uchronić przed niedoborami cynku, powinna też uwzględniać obecność kaszy gryczanej oraz pestek dyni. I tu znajdziemy sporo cynku – niedocenianej substancji, bez której nasz organizm nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować.

Similar Posts